FREE DL e-Oppikirja

Ajaminen vaikeissa olosuhteissa
Ajaminen vaikeissa olosuhteissa Suomessa meillä on lyhyehkö kesä, mutta pitkä talvi. Jo lokakuussa tiet voivat olla liukkauta ja pimeys hankaloittaa ajamista. On tärkeää osata sovittaa oma ajonopeus tilanteeseen sopivaksi. Kuljettajan on pystyttävä pysäyttämään ajoneuvo kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa näkyvissä olevalla matkalla. Siis jos näkyvyys on rajoittunut huonon kelin tai pimeyden takia, sinun on ajettava riittävän alhaisella nopeudella.Kun hidastat ajonopeuttasi neljänneksellä, jarrutusmatka puoliintuu. Esimerkiksi:
Ajonopeus 80km/h = jarrutusmatka on 27 metriä
Ajonopeus 60km/h = jarrutusmatka on 15 metriä

Kokeile ja vertaile erilaisia kitkoja liikenneturvan pysähtymismatka animaatiolla:
Liukkaalla ajaminen Keskellä talvea on selvää että tiet ovat liukkaita, mutta liukkaus voi yllättää jo ennen talvea. Musta jää syntyy, kun keli on illalla kostea ja aamuyöstä lämpötilaa tippuu lähelle nollaa astetta. Testaa kävellessäsi autoon tien pinnan liukkautta. Talvella liukkauden lisäksi ongelmia aiheuttaa satava lumi, tien päälle kertynyt lumi ja teiden reunoille auratut lumikasat. Liikennemerkkejä ja tiemerkintöjä voi olla vaikea nähdä.Useimmat kuljettajat ajavat talvisin nastarenkailla. Nastarenkaita saat käyttää vielä voimassa olevan lain mukaan marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai pääsiäisen jälkeiseen ensimmäiseen arkimaanantaihin riippuen siitä kumpi on jälkimmäinen. Voit käyttää nastarenkaita muutoin aina kelin vaatiessa. Nastattomia talvirenkaita (ns. kitkarenkaita) voit käyttää rajoittamattomasti, mutta kitka rengas ei ole kesäkeleihin sopiva. Märällä tienpinnalla pehmeän talvirenkaan pito ei ole riittävä.

Katso lisää tietoa renkaista: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/auton-renkaat

Renkaiden pääurien minimiurasyvyys pääurissa on 1,6mm kesärenkaissa ja 3,0 millimetriä talvirenkaissa. Muista myös tarkistaa renkaiden ilman paineet säännöllisesti ja lisää ilmanpainetta korkeammaksi auton ollessa täyteen kuormattu.

ABS-jarrut helpottavat auton kontrolloimista hankalissa jarrutuksissa. Lukkiutumaton ABS-jarrujärjestelmä ei varsinaisesti lyhennä jarrutusmatkaa, mutta mahdollistaa jarruttamisen myös mutkassa. Ilman ABS-jarruja jarruttaminen ja ohjaaminen samanaikaisesti olisi mahdotonta. Mikäli ABS-jarrujen keltainen merkkivalo syttyy, voit jatkaa matkaasi, mutta korjauta autosi mahdollisimman pian.

TC/ASR-luistonestojärjestelmä vähentää renkaiden sutimista liikkeelle lähtiessä. Järjestelmä jarruttaa vetäviä renkaita tai leikkaa tehoa. ESP/ESC-ajovakauden hallintajärjestelmä pyrkii pienentämään kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä läheltä piti tilanteissa. Ajovakauden hallintajärjestelmä tarkkailee useiden antureiden avulla auton asentoa, renkaiden pyörimistä ja asentoa. Mikäli tie on liukas, avustavat järjestelmät eivät muuta talvea kesäksi.Pimeällä ajaminen Kuljettajan on huolehdittava, että käyttää ajovaloja aina ajaettaessa pimeällä, hämärässä, sumussa, lumi- tai vesisateessa. Valoja on käytettävä myös tunnelissa. Autoissa on nykyään vakiona DLR päivävalot, jolloin takavalot eivät välttämättä ole päällä automaattisesti.


 • 1. Ajovalot pois päältä
 • 2. Etu- ja takavalot (ns. seisontavalot / parkkivalot)
 • 3. Ajovalot (lähivalot)
  Käytä kaukovaloja aina ajaessasi pimeällä valaisemattomalla tiellä, kun tiellä ei ole vastaantulevaa tai edellä ajavaa liikennettä. Saat kaukovalot päälle työntämällä tai vetämällä vilkkuviiksestä. Kaukovaloja käyttämällä näet noin 100 - 150 metrin päähän. Lähivaloilla kantamaa on vain noin 50 metriä.  Mikäli joudut pysäyttämään autosi pimeällä tielle, kytke päälle seisontavalot. Kytke lisäksi hätävilkut päälle, jos joudut pysähtymään vaikkapa onnettomuuden takia. Hätävilkkuja saa käyttää vain auton ollessa paikallaan. Vie varoituskolmio noin 100 - 200 metrin päähän autolta.

  Kokeile näkyvyyttä pimeällä ja heijastimen hyötyä:


  Muista käyttää heijastinta tai useampaa aina liikkuessasi pimeällä tiellä. Myös valaistulla tieosuudella on tärkeää käyttää heijastinta.