FREE DL e-Oppikirja

Ajovuorot

Liikenteenohjaus Ajaessasi liikenteessä sinun tulee aina tiedostaa oikea ajojärjestys. Mikäli liikennemerkkejä, tiemerkintöjä tai liikennevaloja ei ole noudata liikennesääntöjä. Liikennemerkeillä voidaan muuttaa liikennesääntöjä ja liikennevalot kumoavat liikennemerkit. Osaa tieliikennelaeista sovelletaan myös ajettaessa parkkipaikoilla ja parkkihalleissa. Esimerkiksi parkkipaikan sisäiset risteykset ovat tasa-arvoisia, mikäli liikennemerkeillä ei muuta kerrota.Liikenteessä noudatetaan:
1) Liikennesäännöt
2) Tiemerkinnät
3) Liikennemerkit
4) Liikennevalot
5) LiikenteenohjaajaTasa-arvoinen Tasa-arvoisessa sinun tulee väistää oikealta lähestyvää liikennettä riippumatta siitä mihin suuntaan tämä on menossa. Tasa-arvoinen on yleinen risteystyyppi erityisesti asutusalueilla ja kaupunkien keskustoissa, kun nopeusrajoitus on 30 - 40 km/h. Mikäli rajoitus on 50km/h on tasa-arvoisesta risteyksestä varoitettava liikennemerkillä.Oikealta tuleva punainen auto saa ajaa ensin


Katso video tasa-arvoisesta risteyksestä.Eriarvoinen risteys Kun tulet risteykseen väistämisvelvollisena kolmion takaa, sinun tulee väistää kaikki päätien käyttäjät, eli oikealta tulevan lisäksi myös vasemmalta tuleva liikenne. Pääväylää ajavan on varmistettava, että hänen oikealta tulevalla on väistämisvelvollisuudesta kertova merkki.Punainen päätiellä ajava auto saa ajaa ensin
Sinun on aina pysähdyttävä Stop -merkillä merkattuihin risteyksiin juuri oikeaan paikkaan. Pysähtyminen on tehtävä pysähtymisviivalle, tai jos sitä ei ole, paikkaan josta on näkyvyyttä kuitenkin ennen risteävää tietä. Kuvan tilanteessa sinun on pysähdyttävä juuri ennen suojatietä. Pysähtymisen jälkeen väistä kevyttäliikennettä ja voit sitten ajaa lähemmäs risteävän tien ajorataa. Tarvittaessa voit pysähtyä uudelleen väistämistä varten.


Liikennevalot Saat ajaa risteykseen valon palaessa vihreänä. Mikäli käännyt vasemmalle pyöreän valon ollessa vihränä, voit joutua väistämään vastaantulevaa liikennettä. Kääntymisen jälkeen joudut lisäksi väistämään kevyen liikenteen suojatiellä.

Mikäli sinulla on vihreä nuolivalo ei väistettäviä ole. Jos liikennevalot ovat pois päältä, noudata liikennemerkkejä ja liikennesääntöjä. Liikennevalojen ollessa sammutettuina on syytä ajaa risteykseen varovaisen hitaasti.
Liikenneympyrä Nykyään risteykset rakennetaan usein ympyrän muotoon. Tämä risteystyyppi sujuvoittaa liikennettä heikentämättä liikenneturvallisuutta. Suuremmissa ympyröissä voi olla useampia kaistoja.Liittyessäsi ympyrään muista väistää jo ympyrässä ajavia. Väistä myös pyöräilijöitä ja kävelijöitä sekä ympyrään mennessä että poistuessasi. Poistuessasi ympyrästä kerro aikeistasi vilkuttamalla oikealle. Älä oikaise ympyrän yli vaan pidä ajolinjasi mahdollisimman lähellä oikeaa laitaa. Mikäli kaistoja on useampi, aja riittävän hitaasti, jotta voit pitää ajoneuvosi kokoajan samalla kaistalla.
Katso video ympyrässä ajamisesta.
Pyöräilijän ja autoilijan ajovuorot Autoilijan on aina väistettävä suojatietä ylittävää jalankulkijaa, mutta pyöräilijä ei ole pyörällä ajaessaan jalankulkija. Jos pyöräilijä pysähtyy ja taluttaa polkupyörän tien yli, hänet katsotaan jalankulkijaksi. Myös sähköpotkulaudalla liikkuva katsotaan yleensä pyöräilijäksi.Autoilijan on väistettävä pyörällä ajavaa pyöräilijää kääntymisen jälkeisellä suojatiellä. Väistämisvelvollisuus merkin takaa lähestyvän on väistettävä myös pyöräilijät.Liityttäessä liikenneympyrään ja myös poistuttaessa liikenneympyrästä sinun on väistettävä pyöräilijät.