FREE DL e-Oppikirja

Auton käsittelyAuton käsittely Jotta opit hyväksi kuljettajaksi, auton käsittelyn harjoitteluun tarvitaan riittävästi aikaa. Kuuntele ajo-opettajasi neuvoja sopivasta määrästä harjoittelua. Osan asioista voit opiskella myös itse, kuten vaikkapa auton hallintalaitteiden toiminnan.

Muista tutustua auton ohjekirjaan. Ohjekirjat ovat useimmiten luettavissa autonvalmistajan nettisivuilla. Ajamisen turvallisuuden kannalta on tärkeää että osaat käyttäää auton hallintalaitteita, esimerkiksi valoja, pyyhkijöitä ja lämmityslaitetta. Monet merkinnät hallintalaitteissa ovat onneksi useimmissa autoissa samanlaisia.

Ennen ajamista Säädä ajoasento itsellesi sopivaksi. Säädä ajoasento niin että katseesi on tuulilasin puolivälin korkeudella. Sopivan etäisyyden voit testata painamalla kytkinpolkimen pohjaan. Säädä selkänoja niin, että yltät kurottelematta ohjauspyörään. Pääntuki suojaa peräänajokolarissa. Säädä peilit, jotta näet vierellesi ja taakse. Kiinnitä turvavyö ja kiristä se riittävän kireälle.

Muista tämä järjestys: PENKKI - PEILIT - TURVAVYÖSäädä istuin näin:
1) Säädä istuimen korkeus niin että silmäsi on tuulilasin puolivälissä
2) Säädä etäisyys niin että yltät painamaan kytkimen pohjaan
3) Säädä selkänojan kaltevuus niin että yltät ohjauspyörään kurottelematta

Katso liikenneturvan video, miksi talvitakki kannattaa ottaa pois?
Mittaristo Tarkista aina ennen ajoon lähtöä, että mittaristossa ei pala punaisia varoitusvaloja. Keltaisen merkkivalon palaessa voit ajaa, mutta todennäköisesti joudut korjaamaan autoasi.1) Polttoainemittari
2) Nopeusmittari
3) Kierroslukumittari kertoo hyödyllistä infoa sopivasta vaihteen vaihto hetkestä
4) Moottorinlämpötila
5) Seisontajarrun/käsijarrun merkkivalon palaessa punaisena se on päälle kytkettynä
6) Avoimien ovien varoitusAjaminen Kun käynnistät auton, sinulla on oltava vaihde vapaalla ja seisontajarru päälle kytkettynä. Paina kytkin pohjaan ja käynnistä moottori virta-avaimesta.

Liikkeelle pääset seuraavasti: pidä kytkin pohjassa ja valitse 1.vaihde. Avaa seisontajarru. Anna kevyt peruskaasu noin 1500 rpm. Hae kytkin poljin tuntumalle ja kun auto liikkuu jäädytä jalkasi paikoilleen. Odota kunnes vauhti on tasainen, noin 10km/h ennen kuin vapautat hitaasti kytkimen kokonaan ylös. Oheiselta videolta löydät ohjeet mäkilähtöön.Kun pysäköit auton, kytke aina seisontajarru kiinni ja vaihda vaihde 1.vaihteelle.