Kuljettajatutkinto Suomessa kuljettajaopetus oli aikaisemmin koulutuspainotteinen ja ajokokeella varmistettiin, että uusi kuljettaja on valmis itsenäiseen harjoitteluun liikenteessä. Heinäkuussa 2018 jälkeen kuljettajakoulutus muuttui tutkintopainotteiseksi ja vaatii huomattavasti suurempaa osaamista jo ajokokeessa. Onkin tavallista että ilman riittävää harjoittelua ajokoetta ei pysty läpäisemään. Harjoittele riittävästi, jotta pystyt ajamaan autoa kokeneen kuljettajan tavoin, mutta tekemättä yleisiä kokeneen kuljettajan virheitä.
Kuljettajatutkinto henkillöauton ajokortille sisältää teoria- ja ajokokeen. Moottoripyörällä teoriakokeen ja ajokokeen lisäksi tulee suorittaa käsittelykoe. Mopolla ei ole liikenteessä ajettavaa ajokoetta, vain pelkkä käsittelykoe.
Teoriakoe Kokeessa on 15 monivalinta kysymystä (max. 4 virhettä), 5 riskien tunnistamiseen (max. 1 virhe) ja välttämiseen liittyvää tehtävää ja 50 kuvatehtävää (max. 7 virhettä). Saat tiedon kokeen läpäisystä heti kokeen loputtua, mutta nykyään ohjelma ei kerro tietoa yksittäisistä virheistä.
Saat 30 minuuttia aikaa vastata kaikkiin kysymyksiin. Mikäli sinulla on lukihäiriö (vaaditaan todistus), tai oma kielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, voit suorittaa kokeen suullisesti. Koe aika on tällöin 60 minuuttia ja voit käyttää tulkkia. Suullinen koe voi olla kalliimpi ja se tulee varata hyvissä ajoin puhelimitse Ajovarmalta.
Katso Traficomin ohjevideo teoriakokeeseen:
Teoriakokeen harjoitteluohjelma
Voit ostaa teoriakokeen harjoitteluohjelman edullisesti autokoululta. Ohjelma vastaa oikeaa teoriakoetta ja sisältää useita harjoittelutehtäviä.
Ajokoe Henkilöauton ajokoe suoritetaan normaalin liikenteen seassa ja se sisältää normaaleita ajamiseen liittyviä asioita. Ajokokeen aika on 60 minuuttia ja varattaessa koetta Ajovarmalta näytetään nettisivulla mahdollinen maksimi aika 65 minuuttia. Ennen ajokoetta ajokokeen vastaanottaja kertoo kokeesta ja varmistaa henkilötiedot. Ajamista on kokeessa vähintään 45 minuuttia. Kokeen päätyttyä saat kuulla heti kokeen tuloksen. Palautteessa käydään läpi vain perusteet ja on ajo-opettajan on hyvä olla mukana kokeessa, jotta hän voi kertoa sinulle enemmän yksityiskohdista.
Ajokokeeseen kannattaa mennä vasta, kun osaat hallita autoa sujuvasti kaikissa liikennetilanteissa. Osaat liikennesäännöt ja pystyt sujuvasti myös käytännössä noudattamaan liikennesääntöjä. Osaat ennakoida valitsemalla sopivan ajokaistan ajoissa, havainnoit asiat jo kaukaa ja ajat taloudellisella ajotavalla. Mikäli auton hallinta ei ole vielä sujuvaa, on järkevää harjoitella ajo-opettajasi kanssa hieman lisää ennen ajokoetta.
Yleisiä syitä ajokokeen hylkäämiseen:
Liikennevaloissa punaisia päin ajaminen
Pysähdy myös valon palaessa keltaisena, mutta vältä äkkinäistä pysähtymistä. Muista tarkkailla taustapeiliä. Mikäli olet risteyksessä, kun valo vaihtuu keltaiseksi, sinun tulee jatkaa matkaasi.
Stop -merkin ohittaminen pysähtymättä
Stop -merkki velvoittaa pysähtymään, vaikka liikennettä ei olisi.
Pysähdy selkeästi pysähtymisviivalle tai paikkaan josta voit nähdä liikenteen.
Mikäli suojatie on stop -merkin jälkeen sinun on pysähdyttä ennen suojatietä. Voit pysähtyä useasti, jos tarvetta.
Väärä ajovuoro väistämistilanteessa
Väistämisvelvollisuus merkki velvoittaa väistämään päätiellä ajavia. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta tulevaa. Tasa-arvoiset ovat yleisiä kaupunkien keskustoissa ja asutusalueilla (usein rajoitus on 30 - 40km/h).
Väärä ryhmittyminen kääntyessä
Ennen kääntymistä valitse oikea ajolinja. Mikäli tiellä on useita kaistoja, ryhmity sopivalle kaistalle.
Älä vaihda kaistaa viime hetkellä. Sulkuviivan ylittäminen on kielletty.
Kohtuuttoman pieni turvaväli muihin tienkäyttäjiin
Pidä vähintään 3 - 4 sekuntia turvaväliä edessä ajavaan. Ohittaessa pysäköityjä ajoneuvoja jätä oven aukaisu väli.
Kiellettyä ajosuuntaa päin ajaminen
Keskity liikennemerkkien huomiointiin. Ajaminen liikennemerkkien vastaisesti aiheuttaa hylkäyksen.
Mikäli käännyt vahingossa vasemmalle, kun ohje oli oikealle, ei reitiltä eksyminen ole virhe.
Ylinopeus
Ajokoe tulee hylätä mikäli ajonopeus on 10km/h yli nopeusrajoituksen. Myös usein liian korkea tilannenopeus tai toistuvat pienet ylinopeudet aiheuttavat hylkäyksen. Tarkkaile nopeusrajoituksia ja taajama alkaa sekä päättyy merkkejä.
Kun nopeusrajoitus alenee, sinun tulee hidastaa jo ennen nopeusrajoitusmerkkiä, jotta et aja ylinopeutta merkin jälkeen. Hidasta kevyesti jarruttaen ja vältä äkkinäistä jarrutusta.
Kaistan vaihtuminen vahingossa huomaamatta tai puutteellinen havainnointi kaistan vaihdossa
Ennen kaistan vaihtamista sinun tulee kääntää päätäsi ja tarkistaa ns. kuollutkulma.
Oikea tapa = VILKKU - PEILI - KATVE - voit vaihtaa kaistan. Aja vain yhdellä kaistalla kerrallaan ja mieluiten oikean puoleisimmalla vapaalla kaistalla.
Mikäli et ole varma vaihdatko kaistaa ja ajokaista on erittäin leveä, kannattaa aina varmistaa ettei vieressä ole muita tien käyttäjiä, kun liikutat autoa sivu suunnassa. Tarkista auton vieressä oleva katve selkeästi päätä kääntäen, mutta niin ettet liikuta käsiäsi, jotta auto etenee suoraan.
Heikko kevyen liikenteen havainnointi
Kääntyvä ajoneuvo väistää aina kääntymisen jälkeistä kevytliikennettä. Ennen kääntymistä sinun tulee tarkistaa risteävän tien pyöräilijät ja kävelijät. Sinun on tarjottava vapaa kulku suojatiellä olevalle tai sinne aikeissa astuvalle jalankulkijalle.
Ajaminen ei ole riittävän sujuvaa
Ajaminen tarpeettoman hitaasti voi aiheuttaa hylkäyksen. Esimerkiksi: jos moottori sammuu liikkeelle lähdöissä usein, ajaminen ei ole riittävän sujuvaa. Myös tahallisesti selkeästi liian hitaasti ajaminen hyvissä keliolosuhteissa ei ole hyväksyttävää.
Kohtuuttoman hidas nopeus liityttäessä moottoritielle
Moottoritielle liittyvä on väistämisvelvollinen
Kiihdytä nopeutesi kiihdytyskaistalla vastaamaan moottoritiellä ajavien nopeutta. Usein suurin sallittu ajonopeus on hyvä nopeus liittyessä, mutta huomioi keliolosuhteet ja muu liikenne.
Liian suuri tilannenopeus vaikeassa risteyksessä
Hidasta ajonopeutta hyvissä ajoin ennen kääntymistä. Kun sinulla on väistämisvelvollisuudesta kertova merkki, osoita väistämisaikeesi ajamalla sopivan hitaasti ja vältä yllättämästä päätiellä ajavia.
Suojatien eteen pysähtyneen tai pysäköidyn auton ohittaminen pysähtymättä
Mikäli toinen ajoneuvo on pysäköity tai pysäytetty suojatien eteen, sinun tulee ennen ohittamista pysähtyä sen viereen. Suojatielle astuvaa jalankulkijaa on vaikea nähdä toisen auton takaa.
Mikäli pysäytetystä ajoneuvosta on yli 5 metriä matkaa suojatiehen, ei pysähtymistä tarvitse tehdä.