FREE DL e-Oppikirja

Pysäköinti


Pysäköinti ja pysäyttäminen Pysäyttäminen on lyhytaikaista toimintaa. Esimerkiksi matkustajan kyytiin ottaminen ja auton kuormaaminen ovat pysäyttämistä. Pysäköinti on yleensä pidempi aikainen toiminto, mutta pysäköinniksi katsotaan myös tilanne, kun matkustaja käy vaikkapa pikaisesti kioskilla kuljettajan istuessa autossa. Auton käynnissä oleminen ei vaikuta arviointiin onko kyseessä pysäköinti vai pysäyttäminen.

Taajamassa auton voi pysäköidä tai pysäyttää tien oikeaan reunaan, jos liikennemerkit ja muut säännöt sen sallivat. Yksisuuntaisella kadulla auton myös vasempaan reunaan. Katso alempaa liikennesäännöistä ja merkeistä lisätietoa. Katso myös ohjevideo taskupysäköintiin:

Pysäköinti kielletty -merkki Alas päin näyttävä nuoli keltaisessa lisäkilvessä kertoo että pysäköinti kielto päättyy. Kuvassa näkyvä valkoinen auto on siis pysäköity oikein. Tässä paikassa pysäköinti on kielletty ennen liikennemerkkiä.

Pysäyttäminen kielletty -merkki Tämän liikennemerkin jälkeen pysäköinti ja myös lyhyt pysäyttäminen on kielletty. Et saa esimerkiksi pysähtyä ottamaan matkustajia kyytiin.
Kuvan musta auto on pysäköity väärin. Auton saa pysäköidä ja pysäyttää P-merkin jälkeisiin ruutuihin.

Suojatien eteen pysäköinti on kielletty Et saa pysäköidä tai pysäyttää autoasi suojatien eteen. Jätä vähintään 5 metrin turvaväli suojatiehen. Suojatien jälkeen pysäköinti ja pysäyttäminen on sallittu. Varmista myös ettet pysäytä tai pysäköi liian lähelle risteystä.Valkoista autoa ohittavan kuljettajan on mahdotonta nähdä onko suojatielle astumassa ketään. Ohitettaessa suojatien edessä seisovaa ajoneuvoa, sinun tulee pysähtyä tämän viereen ja varmistaa ettei suojatielle ole astumassa ketään. Varsinkin pientä lasta on vaikea nähdä toisen ajoneuvon takaa.Risteyksessä kielletty Risteys alueelle pysäköinti ja pysäyttäminen on kielletty. Kuvassa näkyvä valkoinen auto on pysäköity keskelle risteystä. Jätä vähintään 5 metrin matka turvaväliä ennen ja jälkeen risteyksen.Piirroksessa punaisella merkittyihin kohtiin ei saa pysäköidä.