FREE DL e-Oppikirja

Ajamisen turvallisuusAjamisen turvallisuus Vuonna 2017 Suomessa kuoli liikenneonnettomuuksissa 225 ihmistä. Liikenneturvallisuus on parantunut vuosien varrella. 1970 luvulla kuolleita oli pahimmillaan jopa yli 1000 vuodessa. Useimpien onnettomuuksien taustalla on kuljettajan tekemä oma virhe, joko ajon aikana tai jo ennen ajoon lähtöä. Tyypillisesti vaarallisinta aikaa ovat kesäiset viikonloput.

Moni pitää sinusta - Kiinnitä turvavyö

Tänä päivänä autoissa on useita aktiivisia turvavarusteita pienentämässä riskiä joutua onnettomuuteen. Esimerkiksi kaistavahti, automaattinen hätäjarrutus ja katvevaroitin auttavat joutumasta onnettomuuteen. Mutta autoissa on myös kaikenvaralta oltava passiivisia turvavarusteita, kuten vaikkapa turvatyynyt ja turvavyöt. Kiinnitä turvavyö aina autoon astuessasi. Kuljettajana sinun on varmistettava, että kaikki matkustajat käyttävät ja osaavat käyttää turvavarusteita oikein. Alle 135cm pitkälle lapselle tulee olla autossa istuinkoroke ja pienemmälle lapselle turvaistuin tai -kaukalo.Pysähtymismatka Pysähtymismatka koostuu reaktiomatkasta ja jarrutusmatkasta. Reaktio aika ihmisellä on normaalisti noin 1 - 2 sekuntia. Kun hidastat ajonopeuttasi neljänneksellä, jarrutusmatka lähes puoliintuu. Testaa liikenneturvan animaatiolla auton pysähtymismatka.KATSO LISÄÄ AJONOPEUDESTA LIIKENNETURVAN NETTISIVULTAKun ajat niin... Ajoneuvon kuljettajan on keskityttävä ajon aikana ajamiseen. Nykyään on yleistynyt puhelimen käyttö ajon aikana muuhun toimintaan kuin puhumiseen. Puhelimen pitäminen kädessä ajon aikana ei ole sallittu.

Lähes kaikissa autoissa on nykyään vakiona kosketusnäyttö, johon saa yhdistetty Apple CarPlay tai Android Auto järjestelmällä puhelimen. Vaikka puhelimen käyttö on sallittu auton kosketusnäytön kautta, keskity täysin ajamiseen.

Alkoholi ja päihteet Alkoholin vaikutuksen alaisena ajoneuvon kuljettaminen ei ole sallittua. Virallinen rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea alkoholia veressä (0,22 mg alkoholia litrassa hengitys ilmaa). Suomessa poliisi tekee vuosittain tienpäällä noin 100000 puhallutusta. Noin neljänneksessä kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista on osallisena ollut päihtynyt kuljettaja.

Kuljettajan ajoterveys ja väsymys Kuljettajana olet itse vastuussa omasta ajokunnostasi. Pidä huoli että lähdet ajamaan aina pirteänä ja vältä ajamasta liian pitkiä matkoja kerralla. Olisi parasta pitää tauko vähintään kahden tunnin välein. Mikäli et tunne olevasi ajokunnossa on parasta välttää ajamista.