FREE DL e-Oppikirja

Ajolinjat ja kaistan vaihtaminen

Ajolinjat Perusajolinjat ovat yksinkertaiset. Kun ajat suoraan, aja niin lähellä oikeaa reunaa kuin on turvallista ajaa. Jos käännyt oikealle, ennen kääntymistä ryhmity ajokaistan oikeaan reunaan. Vasemmalle kääntyminen tapahtuu keskiviivan vierestä.Jos tiellä on useita kaistoja, kääntymisen jälkeen sinun tulisi yleensä ajaa lähimmälle mahdolliselle kaistalle. Jos ajat kääntymisen jälkeen poikkeuksellisesti kaukaisemmalle kaistalle, varmista että voit tehdä sen turvallisesti. Poikkeuskäännöksen tekijä on väistämisvelvollinen.


 • (A) Aja vasemmalle kääntymisen jälkeen vasemmalle kaistalle
 • (B) Aja oikealle kääntymisen jälkeen oikealle kaistalle
 • (C) Mikäli on tarvetta, voit ajaa kääntymisen jälkeen poikkeuksellisesti myös kaukaisemmalle kaistalle
  Kaistan vaihtaminen
  Kaistan vaihtaja on aina väistämisvelvollinen. Kun vaihdat kaistaa, kytke ensin vilkku päälle. Tarkista seuraavaksi taustapeilistä takana oleva tilanne. Sivupeilistä näet voitko vaihtaa kaistaa. Vielä ennen kaistanvaihtamista on sinun varmistettava ettei vierelläsi katveessa aja ketään. Käännä päätä ja katso "kuollut kulma" takasivulasin kautta. Vältä hätäilyä kaistanvaihdossa ja vaihda kaistaa vain turvallisessa paikassa.


 • Vilkku
 • Tarkista peileistä tilanne
 • Katso katve "kuollut kulma"
 • Siirry viereiselle kaistalle rauhallisella ohjausliikkeellä


  Liikenneympyrä
  Pyri ajamaan mahdollisimman lähellä oikeaa reunaa ympyrässä. Et saa oikaista keskisaarekkeen yli. Mikäli ympyrässä on useampi kaista, aja riittävän hitaasti, jotta voit pitää ajoneuvosi kokoajan samalla kaistalla. Kaistaa ei voi vaihtaa ympyrän sisällä, mikäli ympyrässä on määräysmerkit (maalatut nuolet ja/tai tien yläpuoliset määräysmerkit).
  Animaatio kaksikaistaisesta ympyrästä. Kun ympyrässä on useita kaistoja, valitse sopiva kaista jo ajoissa ennen ympyrään ajamista. Hidasta ajoissa ennen ympyrää, jotta sinulla jää aikaa katsoa opasteita ja pidä ajonopeus sopivan rauhallisena myös ympyrässä.  Suomenojan ympyrässä ajokaista tulee valita jo ajoissa ennen ymyprään ajamista. Kaistan vaihtaminen ympyrässä ei ole sallittu, vaan sinun on pysyttävä samalla kaistalla, jonka valitsit. Ympyrään liittyvillä on väistämisvelvollisuus, mutta varaudu muiden tekemiin virheisiin ajamalla sopivan rauhallisella nopeudella. Pidä ajonopeutesi noin 20km/h, jotta sinulle jää aikaa nähdä tiemerkintöjä ja opasteita.  Tästä näet sopivat ajolinjat. Huomaa kuinka Olarista ajavalle alkaa uusi kaista ymypyrän sisällä.