FREE DL e-Oppikirja

Liikennemerkit

Liikennemerkit Jokaisella liikennemerkkiryhmällä on omia muotoja sekä värejä, jotta merkit olisi helpompi tunnistaa. Kuljettajan on osattava liikennemerkit, jotta ajaminen liikenteessä onnistuu sujuvasti ja turvallisesti.


Katso liikennemerkit Väyläviraston nettisivuilta
Taajama -liikennemerkki Saapuessasi taajama-alueelle on nopeusrajoitus automaattisesti 50km/h. Useimmissa paikoissa taajama-alueilla nopeusrajoituksia on alennettu. Yleensä rajoitukset taajama-alueella ovat 30 km/h tai 40km/h, mutta myös 60km/h on mahdollinen taajama-alueella. Taajaman päättyessä rajoitus on 80km/h.

Moottoritie Moottoritiellä on aina ohituskaista ja hidastus- sekä kiihdytyskaistat. Nopeusrajoitus voi olla moottoritiellä kesäisin jopa 120km/h. Ajaminen on sallittu vain moottorikäyttöisille ajoneuvoille, joiden suurin sallittu ajonopeus on vähintään 50 km/h. Moottoritiellä et saa pysähtyä, pysäköidä, peruuttaa tai tehdä U-käännöstä.Moottoritielle liittyvä väistää siellä ajavaa. Kiihdytä kiihdytyskaistalla nopeutesi vastaamaan suurinta sallittua ajonopeutta ennen kuin vaihdat kaistaa. Älä kiirehdi kaistan vaihtamisen kanssa, vaan jatka kiihdytyskaistalla, kunnes nopeus on sopiva. Poistuessa moottoritieltä siirry kaistalle heti kun hidastuskaista alkaa ja hidasta vasta siellä.